Hvordan skaffe seg et domene?

Du har funnet det perfekte domenenavnet og du har sjekket at alt er ledig. Nå skal du kjøpe det. Hva gjør du? I denne artikkelen skal vi gi deg en liten bruksanvisning på hvordan du kan skaffe deg et domene.

Sjekk NORIDs regelverk

Selv om domenet ditt er ledig, betyr ikke dette at det lever opp til alle NORIDs regler. NORID er Norsk registreringstjeneste for internett domenenavn. Det er disse du skal søke om domenet ditt til og ikke minst de som har regelverket. Dette regelverket kan du finne på deres hjemmesider, eller du kan lese det på Wikipedia. Du kan også gå inn på NORID sine hjemmesider og sjekke om domenenavnet ditt er ledig.

Hvordan skaffe seg et domene?

Avhengig av om du er en bedrift eller en privatperson så er det litt ulike måter å skaffe seg et domene på. Disse er egentlig rent organisatoriske.

Bestille domene som organisasjon:

  • Sjekk om domenet du vil ha er ledig og følger regelverket.
  • Kontakt en domeneleverandør.
  • Domeneleverandøren vil gjøre domenet og det tekniske klar.
  • Du vil måtte betale for registreringen som domeneleverandøren har gjort.

Bestille domene som privatperson:

  • Sjekk om domenet du vil ha er ledig og følger regelverket.
  • Lag et personlig brukernavn.
  • Kontakt en domeneleverandør.
  • Domeneleverandøren vil gjøre domenet og det tekniske klar.
  • Du vil måtte betale for registreringen som domeneleverandøren har gjort.

Det finnes andre måter å skaffe seg domener på. Du kan for eksempel låne et domene av noen du kjenner som har et, eller du kan leie et domene. Dette er ikke nødvendigvis noe som anbefales, fordi du ofte kan bli lurt.

Hva slags spørsmål bør jeg stille?

Når du skal velge en domeneleverandør er det flere ting som bør være klare på forhånd. Du kan finne en rekke maler på hvordan en abonnementstjeneste på et domenenavn skal være for eksempel. Ettersom du kan kjøpe et domenenavn basert på en abonnementstjeneste eller du kan kjøpe domenenavnet uten å abonnere, finnes det flere alternativer for deg som kunde. Du burde finne den løsningen som er mest gunstig for deg.

Du bør stille spørsmål om hvor lenge kontrakten varer, om det er noen ekstra kostnader og ikke minst få en oversikt over hva slags rettigheter du har som kjøper.

Det finnes overraskende mange domenenavnsselgere der ute, så det kan være en jungel å bevege seg rundt i. Derfor er det lurt å være oppmerksom når du skal kjøpe ditt domene. Noen ganger kjøper folk domener som ikke er ledige og vil sitte igjen med tap.

Det å skaffe seg et domene er ikke nødvendigvis så utrolig vanskelig, men det kan være noen ting som kan være lurt å ta hensyn til. Det skal for eksempel ikke være unødvendig dyrt å kjøpe seg et domene, så vær obs på prisene. Finn gjerne prissammenligningsgrunnlag på mennesker/bedrifter som er i cirka samme situasjon for deg. Da vil du lett finne ut om du har muligheten til å gjøre en god deal! Vi ønsker deg lykke til med domenekjøpet.

Hvordan kjøper jeg egentlig et domenenavn til meg selv?

Har du lenge vært på jakt etter å kjøpe et domenenavn, men er litt usikker på hvordan. Da har vi svarene du leter etter akkurat her hos oss!