Hva kan et domene inneholde?

Avhengig av hvor du bor i verden kan domene inneholde forskjellige ting. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på dette, men vi skal ha fokus på hva som er tilfellet i Norge ettersom det finnes en rekke regler på hva som er lov og ikke i andre land.

Hva kan et domene bestå av?

Et domene er først og fremst basert på alfabetet som går fra a-z, men i nyere tider har det også i noen tilfeller blitt mulig å bruke æ ø å i Norge. Et domene har også lov til å inneholde tallene fra 0 til 9. Det er også sånn at man kan ha bindestrek, men det går ikke an å ha et domene som ender med en bindestrek.

Når det kommer til lengden på et domene så kan det være hele 63 tegn langt, men det må minimum være 1 karakter langt.

I Norge så bruker vi .no for det meste som enden på domene. Ettersom de fleste land har sine egne endinger, åpner dette også opp for at det samme domenenavnet kan brukes i flere land ved å endre landkoden.

Hva består et domene av?

Hvis du for eksempel går inn på den norske versjonen av Wikipedia, vil du kunne se at adressen ikke starter med www, men den starter med no. Dette kalles for et tjenestenavn. Dette er når en internettside skiller tjenestene sine. Wikipedia er en kjent internettside som opererer over hele verden, så det å skille mellom de ulike språkene gjør det lettere for deg som bruker og for Wikipedia å ha en oversikt over hvor brukerne deres kommer fra.

Hvordan forvaltes domener?

Dette er et spørsmål ikke så mange tenker på, men når man først har lest spørsmålet så er det jo logisk å tenke på. I verden så er det en organisasjon ved navn ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) som har kontroll på domenene. Ettersom internett har blitt større og større så har dette endret seg litt. I Norge er det for eksempel NORID (Norsk registreringstjeneste for internett domenenavn) som har ansvaret for å ha kontroll i Norge.

Hva er domeneparkering?

Dette er noe som mange på internett irriterer seg over. Domeneparkering er rett og slett når noen kjøper rettighetene til et spesifikt domene og ikke bruker det. Dette skjer ofte med domener som folk tenker at andre ville være interessert i å kjøpe. Såkalte “gulldomener”. Dette var noe som mange tjente mye penger på i starten, men som ikke nødvendigvis er en veldig god business lengre.

Det som er med domeneparkering er at du kan beholde domene så lenge du betaler det det koster å ha domenet. Mange mener at denne praksisen bør endres.

Vi håper du har lært litt mer om hvordan domener fungerer og ikke minst hva de kan inneholde. Har du kommet noe nærmere å velge deg et domene selv? Vi håper vi har gitt deg noen ideer til hva det er du kan gjøre med det!

Lurer du på hva et domene kan bestå av? Les mer her!

Det er jo faktisk sånn at det finnes regler på hva et domene kan bestå av, så hva kan egentlig et domene bestå av? Få svarene du på spørsmålene dine her!